Posljednje nedjelje u siječnju sudjelovala sam u posljednjem lovu na fazane prije zatvaranja sezone. Ugostilo nas je lovačko društvu „Fazan“ iz Lonjice, a lov se održao u lovištu 1/152 Lonjica, na predjelu lovišta u kojem prevladavaju obrađena polja i livade prekrivene starom travom, a što je idealno stanište za fazane.

Teren je bio idealan, dan je bio lijep i očekivali smo dobar lov. Okupilo se dvadesetak zaljubljenika u lov i prirodu, a među njima i ja: loviknja iz Siska koja je lovački ispit položila tek prije nešto više od dva mjeseca. Nakon pozdravne riječi lovnika i objašnjavanja pravila lova, pri čemu je naglasak stavljen na sigurnost, uputili smo se prema dijelu lovišta gdje se održao lov. Rasporedili smo se na zvuk roga i lov je počeo. Nakon prvog dijela lova odmorili smo se i okrijepili uz vatru, prema običaju ovog lovačkog društva. Nakon predaha psi su bili bolje raspoloženi, a lovci odlučniji i uspješniji.

Pred sam kraj lova dogodio se prizor koji neću tako skoro zaboraviti. Došli smo na livadu s niskom travom i jedan od pasa nakon upornog traženja staje u fermu tridesetak metara ispred mene. Približavamo se psu, a fazan se diže. U jednom trenutku pripremam pušku, a već u drugom se čuje se pucanj: fazan je pao na tlo. Pas zatim na zapovijed donosi odstrijeljenog fazana, a ja ga, prvi put u životu, stavljam na šlingu, ponosna i u nevjerici. Ubrzo se ponovno začuo zvuk roga i lov završava. Odlazimo prema lovačkoj kući kako bi odali počasti odstrijeljenoj divljači.

Prema lovačkim pravilima i običajima upriličeno je i moje lovačko krštenje, a za uspomenu mi ostaju odstrijeljeni fazan i šiba kojom je izvršeno lovačko krštenje. Na kraju naše lovačke avanture uslijedilo je druženje u lovačkoj kući gdje smo uz hranu i piće prepričavali doživljaje iz lova. Naravno da sam bila glavna tema.
Iako smo kao lovkinje u manjini i iako se uz pojam lova uglavnom vežu lovci, ipak smatram da se i pripadnice ljepšeg spola mogu aktivno i uspješno baviti lovom te da smo ravnopravne članice lovačke zajednice.

Uvjeti korištenja

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo LU "Dama Dama". Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i LU "Dama Dama". Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće LU "Dama Dama". 

Kontaktirajte nas

Sjedište:
Trg hrvatske Kraljice Jelene 2,
Sv. Križ Začretje,
Hrvatska

Email: info@damadama.hr
Web: www.damadama.hr